arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 6: Bentuk Muka Bumi

10 questions · Form 1 Geografi Bab 6: Bentuk Muka Bumi

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Mengapakah kawasan Cameron Highlands di Pahang sesuai untuk penanaman teh dan sayur-sayuran?

  1. Mempunyai tanih aluvium tebal
  2. Mempunyai suhu yang sejuk dan iklim sederhana
  3. Berdekatan dengan pinggir laut
  4. Banyak menerima air banjir hujan
Show answer

Answer: B

Suhu sederhana sejuk di kawasan tanah tinggi menggalakkan penanaman teh, bunga, dan sayur-sayuran iklim sederhana.

2. Antara berikut, yang manakah merupakan tasik semulajadi terbesar di Malaysia?

  1. Tasik Chini
  2. Tasik Bera
  3. Tasik Kenyir
  4. Tasik Perdana
Show answer

Answer: B

Tasik Bera di Pahang ialah tasik semulajadi terbesar di Malaysia.

3. Kemuncak tertinggi di Semenanjung Malaysia terletak di Pahang iaitu...

  1. Gunung Kinabalu
  2. Gunung Tahan
  3. Gunung Ledang
  4. Gunung Jerai
Show answer

Answer: B

Gunung Tahan (2,181 m) merupakan kemuncak tertinggi di Semenanjung Malaysia.

4. Apakah sungai terpanjang di Malaysia?

  1. Sungai Pahang
  2. Sungai Perak
  3. Sungai Rajang
  4. Sungai Kinabatangan
Show answer

Answer: C

Sungai Rajang di Sarawak (563 km) merupakan sungai terpanjang di Malaysia.

5. Banjaran gunung yang menjadi 'tulang belakang' bagi Semenanjung Malaysia ialah...

  1. Banjaran Crocker
  2. Banjaran Titiwangsa
  3. Banjaran Bintang
  4. Banjaran Brassey
Show answer

Answer: B

Banjaran Titiwangsa merentasi bahagian tengah Semenanjung Malaysia dan dikenali sebagai tulang belakang Semenanjung.

6. Tasik buatan terbesar di Malaysia dan Asia Tenggara ialah...

  1. Tasik Bera
  2. Tasik Chini
  3. Tasik Kenyir
  4. Tasik Temenggor
Show answer

Answer: C

Tasik Kenyir di Terengganu dibina hasil pembinaan empangan hidroelektrik dan merupakan tasik buatan terbesar di Asia Tenggara.

7. Batu tunggul yang terhakis bahagian bawahnya lama-kelamaan akan runtuh dan membentuk...

  1. Gua laut
  2. Gerbang laut
  3. Tunggul sisa
  4. Tebing tinggi
Show answer

Answer: C

Hakisan berterusan pada batu tunggul akan menyebabkan ia runtuh lalu meninggalkan tunggul sisa.

8. Antara berikut, yang manakah BUKAN kepentingan kawasan pinggir laut di Malaysia?

  1. Tapak binaan empangan kuasa hidroelektrik
  2. Kawasan perikanan dan tangkapan hasil laut
  3. Kawasan pelancongan dan rekreasi pantai
  4. Tapak pembinaan pelabuhan terlindung
Show answer

Answer: A

Empangan hidroelektrik dibina di kawasan tanah tinggi yang mempunyai aliran sungai deras, bukannya di pinggir laut.

9. Apakah sungai terpanjang di Semenanjung Malaysia?

  1. Sungai Kelantan
  2. Sungai Pahang
  3. Sungai Perak
  4. Sungai Bernam
Show answer

Answer: B

Sungai Pahang (459 km) ialah sungai terpanjang di Semenanjung Malaysia.

10. Sungai Golok bertindak sebagai sempadan antarabangsa semulajadi antara Malaysia dengan negara...

  1. Indonesia
  2. Thailand
  3. Singapura
  4. Brunei
Show answer

Answer: B

Sungai Golok membentuk sempadan semulajadi di utara tanah air antara Kelantan (Malaysia) dengan Thailand.

Sponsored